Vindt u dit een interessant artikel? Wordt gratis lid van onze nieuwsbrief ››

Webcam in de klas


Webcam in de klas


De volgende situatie is waarschijnlijk voor alle leraren zeer herkenbaar. Goedkope Nike Air Max schoenen Vanwege een project in de school is er een gastspreker uitgenodigd om te vertellen over het betreffende onderwerp. Gedurende de 45 minuten dat deze persoon zijn verhaal doet zit de hele groep ademloos te luisteren naar zijn ervaring over het betreffende onderwerp. Na afloop worden er veel vragen gesteld en het onderwerp blijft nog een tijd ‘hangen’ in de groep.


Leerlingen vinden het leuk om persoonlijke verhalen te horen. En na een dergelijke les dacht ik zelf altijd, dat zou ik vaker moeten doen. Toch kwam het er niet zo vaak van als dat ik eigenlijk zou willen door verschillende oorzaken, organisatie, tijdgebrek, enz…


Echter met behulp van een webcam en digitaal schoolbord (of beamer) wordt het ineens veel gemakkelijker om een gastspreker uit te nodigen. Deze persoon hoeft niet naar de school te komen en kan vanachter zijn eigen bureau in de klas op bezoek komen.Mogelijkheden

De mogelijkheden zijn eindeloos en voor bijna ieder situatie is wel een mogelijkheid te bedenken.


Diverse vakgebieden

Of het nu gaat over de tweede wereldoorlog, aboriginals, beeldende kunst of honden. Wanneer je in je omgeving rondvraagt is overal wel een expert voor te vinden die het leuk vind om zijn kennis te delen met een groep kinderen.


Spreekbeurt

Als onderdeel van een spreekbeurt kan het een goede toevoeging zijn om een expert of ervaringsdeskundige uit te nodigen om via een webcam meer te vertellen over het onderwerp of vragen van leerlingen te beantwoorden.


Engels, Frans, Duits

Het is voor de leerlingen erg leuk en motiverend om hun spreek- en luistervaardigheden te oefenen door via de webcam te spreken met buitenlandse leerlingen. Het contact met een buitenlandse school is via de mail vlot gemaakt.


Afwezige leerlingen

Een bekendere mogelijkheid is om leerlingen die, bijvoorbeeld vanwege ziekte, niet aanwezig kunnen zijn op school bij de lessen te betrekken via een webcam. Op deze manier kunnen ze de les volgen of kunnen ze toch contact hebben met hun klasgenoten. asics homme pas cher Ook kunnen leerlingen die bijvoorbeeld verhuisd zijn nog eens uitgenodigd worden in de klas.


Ouders

Een toepassing die wat meer voorbereiding vergt is om ouders via de webcam een lesuur mee te laten kijken in de klas. C.J. Wilson Baseball Jersey Ze zien dan hoe het er op school aan toegaat en zullen misschien een kant van hun kind zien die ze nog niet kenden. Air Jordan 5 Uomo Ook voor de leerlingen is het leuk dat hun ouders eens echt mee kunnen kijken wat er in klas allemaal gebeurd. Natuurlijk moet een dergelijk project goed voorbereid worden. Houdt onder andere rekening met de privacy van de leerlingen en vraag ouders eventueel om toestemming.


Ik spreek hier uit eigen ervaring… Op een vrijdagmorgen had ik eens in groep 7 voor de grap een webcam boven op een kast gezet en de leerlingen vertelt dat deze ochtend alle ouders mee konden kijken vanuit huis. De webcam was niet aangesloten en mijn bedoeling was om dit ook te vertellen voordat de leerlingen naar huis gingen. Under Armour Soldes Echter door het drukke programma op de ochtend was dit er bij ingeschoten en de leerlingen kwamen thuis met het verhaal van de webcam. nike air max nederland Omdat de ouders natuurlijk van niets wisten duurde het precies vijf minuten voordat ik de eerste ouder aan de telefoon had…
Software / techniek


Software

Eigenlijk kan ik hier heel kort over zijn. Gebruik Skype!


- Het is gratis

- Zeer duidelijk beeld en geluid

- Makkelijk te installeren

- Veel mensen zijn al bekend met Skype


Wanneer je geregistreerd bent bij Skype kun je andere personen uitnodigen voor een gesprek. Het is dus zaak om te zorgen dat je als klas een gebruikersnaam aanmaakt en dat ook de gastspreker beschikt over een gebruikersnaam.


Behalve het programma Skype heeft u nog enkele zaken nodig:


Webcam

Veel webcams zijn via een USB kabel aan te sluiten op de computer. mochilas kanken no.2 Nadat deze is aangesloten zal Skype de webcam automatisch herkennen. Nike Roshe One Uomo In het venster van Skype kan je in de linker onderhoek een voorbeeld zien hoe je gesprekspartner jouw beeld ontvangt.


Microfoon

Eigenlijk zijn alle type microfoons geschikt zolang ze maar de juiste aansluiting hebben. Nike Air Max Dames Sluit de microfoon aan op de computer en Skype zal ook deze automatisch herkennen. Je kunt binnen Skype testen of dat het geluid goed werkt.


Digibord (beamer)

Wanneer de hele klas het gesprek moet volgen is het noodzakelijk om het beeld te projecteren via een beamer of op een digitaal schoolbord.
We hopen dat dit artikel je geïnspireerd heeft om eens te gaan experimenteren met een webcam en Skype in de klas. Mocht je je ervaringen willen delen of meer tips hebben dan horen wij het graag.Vond u dit een interessant artikel?
Vul hier uw e-mail adres in en ontvang gratis onze wekelijkse nieuwsbrief.
We verstrekken uw e-mail adres nooit aan derden en gebruiken
het ook niet voor andere doeleinden dan deze nieuwsbrief.
Een Reactie to “Webcam in de klas”

  1. Een ander programma wat erg goed werkt, is het programma Dimdim.

    http://www.dimdim.com/. Het voordeel daarbij is dat het schoolbord inclusief is. Wij gebruiken het bij Taalente voor lessen en vergaderingen en het werkt prima. Het is wel Engelstalig.

    Met vriendelijke groet,

    Taalente
    Loes Heijs

Plaats een reactie